video Blogging

 BLOG 

8 tips om je fotografie naar nieuwe hoogtes te brengen; Compositie, instellingen en oog voor detail

Met cameratoestellen die voor iedereen toegankelijk zijn en smartphones die niet moeten onderdoen aan dure camera's, is iedereen tegenwoordig fotograaf. Toch is er meer dan dat alleen. Ook de manier van fotograferen heeft hier geen onbelangrijk aandeel in. Eerder schreef ik al over basisprincipes inzake de belichtingsdriehoek. Vandaag ga ik het vooral hebben over hoe je nu praktisch kanjers van beelden maakt.

Tip 1: Speel met diepte

Dit is een van de pijlers waar mijn stijl avast op gebaseerd is. Spelen met diepte geeft meer verhaal aan een beeld en aandacht voor het onderwerp, zoals de DJ in bovenstaand beeld. Diepte bekom je door het diafragma van je camera, weergegeven als de f-waarde, laag te houden. Ik werk doorgaans ergens tussen 1.4 en 2.8. Belangrijk is dat je uiteraard dan ook correct op je onderwerp focust. Probeer veel open achtergrond te hebben en een detail in de voorgrond. Werk je met een smartphone waarbij je geen controle over de f-waarde hebt? Dan kan bijvoorbeeld de "Portretmodus" zoals iPhones deze hebben een alternatief bieden.


Tip 2: Onverwachte foto's zijn nog steeds de beste

Ik denk dat we allemaal al eens het statement gemaakt hebben dat de beste foto's van onszelf vaak de onverwachte zijn. Dat is een tweede pijler wanneer ik op reportage ga. Standaard schuim ik het publiek af met mijn (tele)lens vanop een niet zo zichtbare locatie. Werk ik toch eerder geposeerd, zoals tijdens een 1-op-1 shoot bijvoorbeeld? Dan ga ik eigenlijk continue blijven klikken. Vaak ga je dan merken dat zelfs dan de beste beelden vaak diegene zijn waarbij je model uit zijn of haar rol als model valt.


Tip 3: Je compositie

Een andere belangrijke, best wel bepalende factor, is de compositie. Daarvoor wordt vaak de regel van derden gebruikt. De meeste camera's delen je scherm reeds op in een verdeling van 3 op 3 vakken. Probeer je onderwerp steeds op een punt te plaatsen waar 4 vakken samenkomen of waar een horizontale lijn een verticale kruist. Werk je met een persoon of dier bijvoorbeeld? Probeer dan het oog op dat punt te plaatsen. Probeer deze regel in gezonde balans te houden met het visuele. Als je merkt dat iets niet correct oogt, kan je hier uiteraard lichtjes van afwijken.

Tip 4: less is nog steeds more

Ga je beelden niet onnodig volproppen. Het kan enorm chaotisch en druk overkomen. Dat zijn zaken die mij nu en dan doen huiveren. Bij grote mensenmassa's kan je dat in de kiem smoren door, zoals eerder uitgelegd, te spelen met diepte en enkel je onderwerp in focus te brengen. Bij productfotografie heb je hier uiteraard meer controle over, net zoals bij food fotografie bijvoorbeeld.

Tip 5: Wees zelfkritisch in de nabewerking

Als je beelden gaat nabewerken, is het belangrijk kritisch te zijn én te blijven voor jezelf. Nabewerkers zullen beamen dat de grens met wat nog acceptabel is snel vervaagd en soms meer kwaad, dan goed doet. Probeer steeds de naturel van je beelden te behouden en een goede balans in je kleurenpalet te behouden. Daar ga ik in een volgend blog zeker nog dieper op ingaan, omdat dit hier niet in 1 alinea past :-)


Tip 6: Wees creatief met perspectief

Zeker op events wil men beelden vanuit élk opzicht. Enerzijds gaan dat algemene overzichtsbeelden zijn. Ga niet 'plat" fotograferen, pal op je onderwerp, maar speel met perspectief. Zoals het beeld hieronder, waarbij een plein ingehuldigd werd. In zo'n beeld wil je uiteraard én de activiteit én het plein zelf. Kikkerperspectief was dus mijn insteek hierbij.

Tip 7: Details

Anderzijds is er ook het tegenovergestelde van overzichtsbeelden, namelijk detailbeelden. Deze zijn vaak iets mysterieuzer omdat ze niet veel blootgeven, maar ze zijn wel van onschatbare waarde in de beleving van een fotoreportage. Het neemt de toeschouwer veel dieper mee in het verhaal dat je wil vertellen.

Tip 8: Houd overzicht

Als laatste tip allicht zeker geen onbelangrijke. Wanneer we gaan fotograferen, verliezen we onszelf soms zodanig hard in het onderwerp, dat we alles eromheen vergeten en hiermee vaak afbraak aan het uiteindelijke beeld. Dat zien we vaak pas te laat en veelal heb je geen herkansing. Vergeet dus zeker niet om bij het fotograferen van een gebouw als hoofdonderwerp, ook bijvoorbeeld bomen of plantenparken in acht te nemen. Ook deze matchen beter volgens de kunst van de regel van derden.