video Blogging

 BLOG 

Adobe Lightroom biedt je gratis presets aan! Dit is waar je ze vindt en kunt downloaden.

Filters, templates, voorinstellingen, presets,... Noem het hoe je wil, maar stop ervoor te betalen! Lightroom biedt ze geheel gratis en voor niets aan. Blader door duizenden voorbeelden van fotografen over de hele wereld en importeer ze naar hartelust! Vandaag leg ik je graag uit waar je ze kunt terugvinden. Het enige wat je nodig hebt, is de mobiele applicatie op smartphone of tablet.

Lightroom app voor smartphone en tablet

Meer heb je niet nodig! Download de app, maak jezelf een account aan (mocht dat nog niet gebeurd zijn) en klik op de bovenaan aangeduide wereldbol. Zo, meer hoeft het niet te zijn; een wereldwijde database van presets! De preset downloaden doe je vervolgens door 'm te selecteren en rechts bovenaan op de drie puntjes te klikken en "Opslaan als voorinstelling" aan te klikken.


Wanneer je dan terug naar je eigen foto's gaat, zal je deze in de voorinstellingen terugvinden in de map "Opgeslagen voorinstellingen".


Waarom presets kopen niet altijd een goed idee is

Het aanbieden van presets werd, dankzij de pandemie, een nieuwe bron van inkomsten voor fotografen. Ik ga dus een beetje tegen m'n eigen winkel praten, maar het is vaak eigenlijk het geld niet waard. Presets zijn veelal gebaseerd op een unieke, eigen stijl van fotograferen. Een preset alleen gaat het beeld niet maken, daarvoor moet ook je basisbestand matchen. Het punt waar vele gebruikers gefrustreerd raken. Kijk dus liever eens rond in het uitgebreide aanbod van Lightroom, zonder enig risico! Oh, en deel gerust ook je eigen presets in de community!


Maar bovenal blijf ik mensen vooral aanmoedigen hun eigen stijl te ontdekken en verder uit te bouwen. Het kost soms wat tijd, ook misschien wat frustraties, maar het is gewoon zoveel meer waard dan zo'n "een in een dozijn"-shot.