video Blogging

 BLOG 

De basisprincipes van fotografie: Diafragma (aperture), sluitertijd (shutter speed) en ISO uitgelegd

Velen gebruiken hun fototoestel in automatische modus, maar eens je volledig manueel gaat, haal je pas écht het maximale uit je camera. Veel klinkt aanvankelijk misschien Chinees, maar eens je de belichtingsdriehoek kent, zal er een hele nieuwe wereld voor je opengaan. De instellingen en de samenhang ertussen leg ik je graag uit in deze blog.

De belichtings... wat?

Inderdaad, de belichtingsdriehoek, ofte: Diafragma, sluitertijd en ISO. Deze drie instellingen bepalen de belichting van je foto, maar elk vanuit een andere invalshoek. Eens je (semi)manueel gaat werken, gaan dit je drie nauwste partners in crime zijn die je beeld zullen maken of kraken. Het is dan ook belangrijk om te weten welke instelling wat doet, maar ook wat de invloed op je eindresultaat zal zijn.


Diafragma

Ook wel Aperture of het f-nummer genoemd. Wanneer je in deze semi-manuele modus gaat werken, ga je manueel je diafragma instellen en zal de camera vervolgens de meest optimale sluitertijd en ISO hanteren. Ga je toch vol-automatisch, dan ga je de drie aspecten zelf moeten beheren. Dit principe geldt ook in de semi-manuele sluitertijdmodus, waar je zelf je sluitertijd instelt en de camera vervolgens je diafragma en ISO gaat bepalen.


Maar goed, we gaan ervan uit dat we vol-automatisch gaan en beginnen dus met het diafragma. Op elke camera vind je deze instelling. Werk je met afzonderlijke lenzen, dan is deze waarde afhankelijk van je lens. Deze waarde wordt steeds als f-waarde aangegeven, bijvoorbeeld f1,4. Elke camera of lens heeft een vast bereik. Het kan dus perfect zijn dat jouw spectrum pas start vanaf f3,5. Deze waarde gaat bepalen hoe wijd je lens zal openen. Bekijk het als de iris in je oog. Hoe lager de waarde, hoe wijder de lens opent en hoe meer licht in je beeld zal vallen. Hoe hoger de waarde, hoe kleiner de opening en hoe minder licht in je beeld zal vallen.


Maar het diafragma doet meer. De wijdte van de opening van je lens gaat ook bepalen hoe vaag of blurred alles rondom je object gaat zijn. Ook wel bokeh genoemd. Een té lage f-waarde kan het soms moeilijk maken om focus en scherpte op je hele object te behouden, al dat dit ook perfect deel van je stijl kan zijn. Ik werk meestal tussen f1,4 en f2,8.

Sluitertijd

Vervolgens is er de sluitertijd, ook wel shutter speed genoemd. Deze instelling gaat bepalen hoe lang je beeld genomen wordt, dus hoe lang je camera open blijft staan. De waarde kan als volgt weergegeven worden: 1/250. Dit betekent dat je beeld gedurende een 250ste van een seconde genomen wordt. Bij 1/2 is dat dan een tweede van een seconde/een halve seconde. Je waarde kan ook op 10, 30 of zelfs meer staan. Eens de “1/“ voor je waarde weg is, spreken we over effectieve seconden.


Hoe hoger deze waarde, hoe sneller je beeld genomen wordt, hoe minder licht in je beeld, maar ook hoe meer scherpte je zal bekomen. Ga je naar een lagere waarde, dan gaat je beeld over een langere tijdspanne genomen worden, je laat dus méér licht toe, maar je gaat je dus ook meer risico hebben om beweging in je beeld te hebben. Dat staat dan ook garant voor minder scherpte, al dat een langere sluitertijd perfect kan zijn wanneer je lichtstralen van bijvoorbeeld voorbijrijdende auto‘s in de nacht wil vastleggen. Gebruik bij dergelijke fotografie bij voorkeur een statief op een stabiele ondergrond, in combinatie met een afstandsbediening of remote trigger, of de timer van je camera.


ISO

Tot slot is er de ISO-waarde. Deze heeft per type camera vaak een specifiek minimum em maximum. Deze waarde gaat digitaal licht aan je foto toevoegen. Het nadeel bij een te hoge ISO-waarde is dat er zogenaamd ruis of noise in je beeld verschijnt. Ook dit kan deel van je stijl zijn, maar wordt binnen professionele fotografie toch vaak als de grootste vijand voor kwaliteit aanzien. Hoe lager je deze waarde kunt houden, hoe beter het eindresultaat. Zeker wanneer je wat extra speling in de nabewerking wil bewaren.


Hoe ik doorgaans werk? Zoals ik al zei steunt mijn werk vooral op het gebruik van een laag diafragma, vaak ergens tussen f1,4 en hooguit f2,8. Daarom werk ik vaak in diafragma- of Aperture mode. Om te vermijden dat mijn andere waarden te fel de hoogte zouden inschieten, stel ik steeds een plafond in zodat mijn camera weet om toch niet onder sluitertijd 1/125 te gaan, of boven ISO 1600. Zeker bij concert- en clublifefotografie kan het al eens voorkomen dat deze instellingen toch nog niet genoeg licht binnenlaten. Dan ga ik alsnog vol-automatisch, al dan niet in combinatie met extra belichting.


Oh, en nog een tip

Kies je ervoor om beelden achteraf te bewerken? Neem je beelden dan niet in JPEG-formaat, maar RAW. In RAW-formaat heb je de maximale kwaliteit en technische details van je beeld die je achteraf diepgaander kan bewerken, terwijl een JPEG slechts een gecomprimeerde versie hiervan is. Weet daarnaast ook dat niet elk toestel of programma standaard RAW kan lezen.

FramedByMatt

Matthias De Boeck

Copernicuslaan 30/72

2018 ANTWERPEN

0472 53 63 37

www.framedbymatt.com

hello@framedbymatt.com

Alle inhoud op deze website is auteursrechtelijk beschermd.

Reproduceren kan alleen mits schriftelijke toestemming.

Whatsapp

WhatsApp%20Image%202020-08-09%20at%2017.
  • Facebook - grijze cirkel
  • Instagram - grijze cirkel