Parkies XL Knokke Heist - Cookies & Cream -5254.jpg

"En? Hoe ben jij als fotograaf begonnen?" De meest gestelde vraag, vandaag grondig beantwoord.

Vaak krijg ik de vraag, maar het antwoord is niet zo snel gegeven dan de vraag gesteld wordt. Het punt van zelfstandig freelance fotograaf waar ik vandaag sta, was bewust een lange(re) weg dan de doorsnee collega in de wereld van fotografie. Dit vooral omdat ik de tijd wou nemen om mijn weg te vinden, maar ook niet overhaast tewerk wou gaan. Maar bovenal wou ik nooit door geld of faam gedreven zijn, maar vooral door passie. Dit is mijn levensweg, hopelijk kort samengevat.

Als kind van de 90's meteen mee op de trein

Het voordeel van mijn leeftijd en de jaren 90 als kind bewust meegemaakt te hebben, is dat ik ook ongetwijfeld de grootste evolutie in fotografie tot nog toe heb mogen beleven. Als kind liep ik al snel met wegwerpcamera's en filmrolletjes rond, het zat er al van toen in. Op mijn twaalfde, ergens rond het jaar 2000, begonnen de digitale toestellen aan hun opmars. Een filmrolletje werd een SD-kaart en een set van 4 AA-batterijtjes.


Overal waar ik naartoe ging, had ik mijn partner in crime mee en begon ik al snel elke uitstap, vakantie of bescheiden feestje op de gevoelige plaat te vereeuwigen. De mensen rondom me moesten het niet meer vragen, foto's zouden ze hebben. Onder het elan van vroege complimentjes, tilde ik mijn passie voorzichtig naar een eerste niveau.


De wereld van stockfotografie

Rond mijn 24ste nam ik een sabbatjaar in mijn job als administratief medewerker in het onderwijs en trok ik naar Tenerife. Daar kocht ik me al snel mijn eerste spiegelreflex aan. Liefde op het eerste zicht! Het zou het toestel van mijn doorbraak worden. Een jaar lang nam ik kiekjes voor tal van stockfotografiewebsites en verdiende ik zo aardig een centje bij. Uiteraard lang niet genoeg om van te rentenieren, maar het gaf zin in meer en mijn camera was toch al terugverdiend.


Terug in België besloot ik mijn job weer op te nemen, maar in een verminderd regime. De extra vrije tijd bleef ik spenderen in de stockfotografie, maar ook in het aanscherpen van mijn kennis als autodidact. Zo ging dat ergens tot 2016 en had ik - met alle teleurstelling tot gevolg - toch al wat opdrachten moeten afwijzen omdat ik simpelweg geen BTW-nummer had.


The great jump

Oktober 2017 was dé maand in mijn carrière als fotograaf! Ik nam de grote sprong, maar had het ook knap lastig rond die periode. Niet veel later volgde er een stevige burn-out, die me deed beseffen dat het ergens niet goed ging. Het was een kwestie van balans, maar ook je dromen willen nastreven, maar het praktisch niet kunnen. Mijn beslissing om zelfstandig te gaan was echter mijn grootste houvast in die periode. Na mijn herstel bouwde ik mijn job verder af en besloot ik me des te meer op fotografie toe te leggen.


Met mijn burn-out als beste leerschool wou ik echter niets overhaasten. Ik bouwde langzaam op en gaf mezelf alle tijd te experimenteren en mijn definitieve koers te zetten. Dat ging uiteraard niet zonder vallen en opstaan, maar dat hebben we nu eenmaal nodig om te leren in het leven en alleen maar sterker naar de toekomst toe te gaan.


En vandaag?

Mijn job is intussen nog verder afgebouwd, al dat Corona me wel leerde om deze zekerheid voorlopig nog niet te snel overboord te gooien. In de afgelopen jaren heb ik enkele fijne samenwerkingen weten op te bouwen. Parkies, stad Antwerpen en The Villa zijn enkele vaste pijlers in mijn bezigheden, maar tijdens de pandemie ben ik ook wat rotsen in de branding verloren. Hoewel 2020 hét jaar van mijn doorbraak moest zijn, werd dat vooral een periode van zwarte sneeuw en veel onzekerheid.


Gelukkig had ik de motivatie nog om - ondanks het verlies van duizenden euro's - te blijven doorgaan. Met bescheiden trots kan ik ook melden dat mijn eerste maand na het zwarte anderhalf jaar mijn beste maand ooit was. Ik besef maar al te goed hoeveel geluk ik hier heb en hoezeer ik dit gevoel moet koesteren. Het geeft honger naar meer en de goesting om nog serieus wat ass te kicken! Misschien wel samen met een van jouw projecten?

4 keer bekeken