video Blogging

 BLOG 

GDPR en fotografie op evenementen; alles wat u als organisatie dient te weten en te ondernemen

De privacywet lijkt een lijvig iets te zijn, maar dat is het alles behalve. Als organisator van evenementen kunt u zich door middel van kleine ingrepen perfect in orde stellen met wat de wet voorschrijft. Goedkeuringen hoeft u zeker niet aan elke bezoeker te vragen, maar alert zijn is wel de boodschap. In deze blog begeleid ik u graag om uw volgende activiteit geheel GDPR-proof te maken.

Wat zegt de wet?

Een foto delen zonder toestemming heeft evenveel waarde als persoonlijke (bank)gegevens delen zonder toestemming. De straffen daarop zijn dus niet mild. Toch zijn er heel wat nuances. Algemene beelden - bijvoorbeeld een overzichtsfoto van uw event met tal van mensen op - mogen zonder probleem genomen en gedeeld worden. Dat geldt ook voor grotere groepen. Wanneer we naar kleine groepen of eenpersoonsportretten gaan, verandert deze redenering. Dan heeft u toestemming nodig. Bij voorkeur schriftelijk, maar iemand die overduidelijk poseert op een foto (zoals de foto hierboven) kan ook op deze manier zijn toestemming geven om gefotografeerd te worden. Dit is echter wel een grijze zone.


Hoe stelt u zich in orde met de wet?

Klanten en bezoekers dienen op voorhand te weten indien er beeldmateriaal gemaakt wordt. Het volstaat reeds om dit in de algemene voorwaarden van uw ticketverkoop op te nemen, of duidelijk te communiceren aan de ingang van uw event. Bij voorkeur voorziet u een alternatief voor de klant of bezoeker om aan de fotograaf duidelijk te maken dat men niet gefotografeerd wil worden. Vele events voorzien hier subtiele stickers voor die de persoon op kleeft. Dat maakt het niet alleen makkelijker voor de fotograaf, maar geeft ook meer comfort aan de bezoeker.


Wees ook alert en beschikbaar na het delen van beeldmateriaal op bijvoorbeeld websites en sociale media. U bent als organisator verantwoordelijk voor het eventueel verwijderen van beeldmateriaal. Het niet ingaan op deze vragen, kan nare en onnodige gevolgen hebben.