video Blogging

 BLOG 

Gratis fotografie, waarom het in mijn opinie kan, maar tegelijkertijd dan ook weer niet

Bijgewerkt: 17 aug 2020

Als fotograaf krijg ik vaak de vraag om gratis te werken op evenementen. Hoe goed de bedoelingen ook mogen zijn, is het toch belangrijk om daar een duidelijk onderscheid in te bewaren. Niet enkel voor jezelf, maar ook voor de industrie kan teveel gratis werk de prijs en kwaliteit danig beschadigen. Vandaag deel ik graag mijn mening waarom, maar ook wanneer het voor mij soms wel nog kan.

Waarom ik initieel geen fan van gratis werk ben

Enerzijds zijn er uiteraard je eigen vaste kosten die gedekt moeten worden. Denk maar aan je sociale zekerheid, een boekhouder, verzekeringen, soft- en hardware... Maar anderzijds, en dat is mijn voornaamste reden, breng je ook de marktprijs voor de hele industrie, en dus ook voor jezelf, sterk naar beneden. Als een meerderheid gratis zou werken, zou dat een te grote negatieve invloed op de gemiddelde marktprijs hebben. Er is dus niets mis om een minimumprijs te vragen als startend fotograaf. Een nieuwe winkel gaat per slot van rekening zelf ook nooit hun hele gamma gratis weggeven. Daarnaast kom je ook gewoon minder geloofwaardig en professioneel over wanneer je diensten gratis aanbiedt en ga je nooit echt serieus genomen worden.


Wanneer doe ik het dan wel?

Ik zal het enkel aanbieden aan vaste klanten wanneer ik bijvoorbeeld nieuw materiaal wil uittesten of wanneer het om goede, regelmatige klanten gaat. Op vragen van personen of organisaties buiten mijn vast klantenbestand zal ik niet snel ingaan, tenzij er een sterke meerwaarde voor mijn portfolio in zit. Hoe dan ook zal ik steeds proberen te vermijden om in andermans vaarwater te zitten. Als gratis fotografie al als concurrentie aanzien kán worden, is het ongetwijfeld de meest oneerlijke variant ervan.


Met andere woorden,