video Blogging

 BLOG 

Help! Mijn RAW's uit mijn Nikon Z5 worden niet meer gelezen of herkend! De oplossing is onderweg...

Net zoals ik, ondervinden vele gebruikers van de Nikon Z5 problemen met het herkennen van de RAW of NEF files op tal van platformen, zoals Adobe Lightroom, Apple,... Het is een gekend probleem en de oplossingen voor deze bug zouden in de maak zijn via updates die weldra in release zouden moeten gaan. Z5 toestellen die met Nikkor-lenzen werken ervaren het probleem intussen niet meer. Dit is jammer genoeg wel nog het geval bij lenzen van derden. Handig is anders, maar er is een omweg beschikbaar.

Maak je bestanden weer leesbaar

De euforie na het uittesten van mijn nieuwe Z5 lag net zo hoog als mijn frustratie toen ik aan de slag wou gaan in Lightroom. Een uitgebreide review van de Z5 volgt snel, maar ik wou toch al even een (hopelijk) tijdelijke oplossing met jullie delen om tóch aan de slag te kunnen gaan met jullie RAW's.


Nikon biedt gratis software aan waarmee je de NEF-files opnieuw leesbaar maakt:

Nikon Capture kan je via deze link downloaden.


You're welcome :-)


Wanneer is de oplossing er?

Intussen werd het probleem reeds deels verholpen bij Windows én voor Z5's die met Nikkor-objectieven werken. Zij die werken met lenzen van bijvoorbeeld Sigma, Tamron,... ervaren het probleem echter wel nog. Adobe heeft intussen een statement uitgeschreven waarin ze zeggen dat de bug in een volgende release verholpen zou worden. Fingers crossed dus, want het concerteren kan een tijdrovende omweg zijn die je liever niet begaat als fotograaf...