video Blogging

 BLOG 

Het belang van Lightroom en metagegevens; Druk nog meer je stempel op je fotografie, naam en faam!

Wie Lightroom zegt, zegt import, edit, export, repeat. Wat velen echter vergeten, is de impact van het meesturen van metadata in je beelden. Het drukt - naast je stijl - ook je naam en toenaam in je reportage. En als je dat slim aanpakt, gaat geen enkele post op Facebook meer zonder jouw vermelding als fotograaf. Bovendien spaart het je ook tonnen werk uit wanneer je regelmatig beelden dient te uploaden in beeldbanken van klanten. Vandaag word je wederom een pakje wijzer. Graag gedaan :-)

Meta...watte?

Inderdaad, metagegevens. Ofte, het scherm aan de rechterkant in je bibliotheek in Lightroom. Het is een vaak onderschatte, zelfs onbekende tool en dat maakt het helaas ook eerder onbemind. Maar zou het nog zo onbemind zijn als een van je klanten jouw beelden als reportage op Facebook upload en jouw naam mét copyright automatisch onder elke foto verschijnt? Inderdaad, nu heb ik je mee.


Metagegevens zijn dus meer dan het type camera en de belichtingsgegevens alleen. Je kan per foto metagegevens toevoegen en meesturen via export, maar ook per selectie. Daarenboven heb je ook de optie om via het menu 'Metagegevens' onder 'Voorinstellingen metagegevens bewerken' profielen met voorinstellingen aan te maken, bijvoorbeeld afhankelijk van het type shoot of klant.


Dit kan ook enorm tijdsbesparend werken wanneer je voor een klant via beeldbanken werkt waarbij je deze gegevens telkens manueel dient toe te voegen. Vergeet ook zeker de 'Trefwoordenlijst' niet om tags met je beelden mee te voegen, zoals bijvoorbeeld 'Museum', 'Antwerpen' of 'Cocktail'.


Niet te missen velden

De beste instelling is om steeds 'EXIF & IPTC'-data mee te sturen. Dat dekt de meest interessante lading. Naast de trefwoordenlijst, die alvast zoektags met je beelden meestuurt, geef ik je hieronder ook een overzicht van andere velden die je best invult.

  • Kop: Dit gaat de titel voor elk geselecteerd beeld zijn. Ideaal is om hier bijvoorbeeld het event te omschrijven. Als dat correct staat heb jij minder kans dat je opdrachtgever deze gaat wijzigen, wat een niet te schatten invloed op het volgende heeft.

  • Bijschrift: Met dit veld kan je het beeld zelf omschrijven. Maar wie slim is, plaats hier zijn credits. Elk beeld gaat jou op die manier promoten als fotograaf.

  • EXIF: Hier hoef je - en kan je - niet aan te sleutelen. Dit zijn de technische gegevens die je camera met het beeld meestuurt. Je kan via je camera daar wel jouw naam als fotograaf laten meesturen, een extra vermelding dus. Dit stel je in je camera in.

  • Contactgegevens: Vul deze zo compleet mogelijk in. Dit zijn gegevens die vaak zullen bekeken worden door bijvoorbeeld redacties of marketingbureaus. Weet wel, dat zijn je contactgegevens van dit moment en kunnen binnen enkele jaren misschien niet meer relevant zijn. Je kan dus ook op safe spelen en enkel vermelden waarvan je weet dat het weldra niet gaat wijzigen.

  • Copyrightstatus: Dit is de allesbepalende instelling inzake copyright. Deze zet je best op 'Met copyright', tenzij je uiteraard expliciet anders overeengekomen bent met je klant. Op deze manier weten gebruikers van beelden sneller dat ze de correcte copyright - jouw naam dus - moeten vermelden. Vaak gaat dit trouwens automatisch en hand in hand met volgend veld.

  • Copyright: In dit veld vermeld je best nog eens je naam.

  • Rechten gebruiksvoorwaarden: Hier kan je meer informatie meegeven over de rechten waaronder het beeld gebruikt mag worden. Handig hierbij is ook het volgende veld.

  • Copyrightinfo URL: Hier kan je dan een URL vermelden die de gebruiker bijvoorbeeld naar een pagina op je website brengt met meer informatie over de gebruiksvoorwaarden.

Vergeet bij het exporteren van je beelden, in het stuk 'Metagegevens' zeker niet om 'Alle metagegevens' mee te exporteren met de beelden.


Het lijkt misschien veel werk, maar zoals eerder gezegd kan je jezelf veel tijd uitsparen door vooraf profielen aan te maken. Dan kan je dat werk in de toekomst drastisch verminderen of zelf elimineren. Zeker de moeite waard om je hier even op toe te leggen!