video Blogging

 BLOG 

Hoe bouw je, op een organische manier, een succesvol netwerk aan volgers uit op Instagram?

Digitale zichtbaarheid van je bedrijf of onderneming op sociale media, zoals in het blog van vandaag Instagram, worden alleen maar belangrijker met de dag. Doelen zetten, het juiste publiek aantrekken en relevant wezen zijn hier enkele van de keys die je maken of kraken. Als influencer zijnde ga je aan dit blog misschien wat minder hebben. De benadering vandaag is vooral gericht op lokale ondernemers.

Bepaal je doel

Wees jezelf bewust over de vijver waarin je gaat vissen én opgevist wil worden. Ben je een bakker uit het Antwerpse, dan heeft zichtbaarheid aan de andere kant van de wereld weinig zin. Zeker wanneer je ook nog eens een verkeerd doelpubliek gaat aanspreken. Je volgers kunnen allicht sterk toenemen en dat kán zeker een positieve invloed op de waarde van je account hebben, maar als onderneming ga je hier amper daadwerkelijke acties en klanten aan overhouden. Bouw dus eerder een stabiel, lokaal, maar vooral loyaal netwerk uit mét potentie.


Volg relevante hashtags, personen en post slim

Op Instagram kan je naast personen ook hashtags volgen. Posts van anderen, dus ook personen die je niet volgt, zullen mee in je feed verschijnen. Je kan bijvoorbeeld de hashtag #Antwerpen volgen, of #fotograafgezocht om ook dergelijke posts te zien te krijgen zonder dat je er steeds expliciet naar moet zoeken. Een like is dan sneller gegeven, een interessante account is des te sneller gevonden en je lokale zichtbaarheid wint er zeker bij. En nu snap je ook waarom relevante hashtags in jouw post belangrijk zijn.


Ga daarnaast ook zeker actief personen en ondernemers uit je interesseveld volgen. Dat is netwerken anno 2020. Like posts en geef gerust een comment, maar vermijd spammen. Ik krijg dagelijks tig comments zoals “❤️🙌🏻“, maar deze spreken mij echt niet aan en ik ben er zelfs wat allergisch aan. Geef een persoonlijke, welgemeende reactie. Deze krijgen gegarandeerd interactie en een follow-back van me terug.

Maak wanneer je post ook gretig, maar doordacht gebruik van enerzijds dus de hashtags, maar zeker ook de opties om een locatie toe te voegen en partners in je post te taggen. Mensen zoeken namelijk ook actief via deze kanalen op Instagram.


Wees creatief, maar ook selectief

Je profiel wordt jouw visitekaartje. Wees dus bewust van wat je gaat posten. Stel jezelf enerzijds steeds de vraag “Is dit iets relevant/reflecteert dit mijn activiteiten?”, maar ook “Ga ik niet over-posten?”. Dat laatste kan soms een issue zijn. Uiteraard ga je zéér voldaan zijn met die prachtige taart die je zonet maakte. Je wil dit met je publiek delen, maar vermijd 10 stories of posts te plaatsen van diezelfde taart, telkens vanuit een ander perspectief.

Mensen gaan, hoe enthousiast je zelf terecht ook bent, halverwege al snel interesse verliezen en je post nog voor het zien van de tiende foto al snel verlaten. Dit kan ook een vorm van spam zijn in de ogen van je publiek én zal je zelfs volgers kosten. Je kan bijvoorbeeld wel een collage ontwerpen die je in 1 of 2 Posts toont.


Is jouw publiek een mix van vrienden en familie enerzijds en (potentiële) klanten anderzijds? Dan kan je dit voor je stories alvast opsplitsen. Vrienden en familie kan je categoriseren als “Beste vrienden” en selecteren bij het posten van een story die je wel met hen, maar niet met je klanten wil delen.


Je toenadering bepaalt het allemaal

Ik zei het al eerder, wees persoonlijk, gemeend en origineel in je communicatie. We leven in een overdaad aan emoji’s en zo’n boodschappen zijn intussen zó mainstream en blijven niet hangen. Een geschreven, persoonlijke comment of bericht is in deze tijden meer goud waard dan je zou denken. En uiteraard, blijf mensen behandelen zoals jezelf behandeld wil worden.