video Blogging

 BLOG 

Hoe maak je kleurrijke, prachtige foto's van vissen in een aquarium zonder hinder van reflectie

Als fotograaf kan dit misschien wel de meest uitdagende vorm van fotografie zijn. Reflectie, verkleuring en focus kunnen behoorlijk lastig zijn tijdens het fotograferen. Als je tot een sterk resultaat wil komen, ga je naast je camera en lens absoluut ook wat nabewerking moeten doen. Een circulaire polarisatiefilter is ook sterk aangewezen omdat deze reflecties (deels) kan uitsluiten. En uiteraard ook een goeie portie geluk om je vissen te treffen op een momentje waarbij ze rustig zijn. Misschien wel ergens na het eten of 's avonds.

Stap 1: Je camera en uitrusting

Laat me eerst even toegeven, smartphones doen het tegenwoordig zeer goed, maar gaan je vaak niet de nodige dieptegang geven om ze in de nabewerking verder te fine-tunen. Daarom raad ik toch aan een degelijke camera voorhanden te hebben. Elk toestel gaat je wel helpen en qua lens kan je best een wat breder spectrum hanteren. Ik gebruikte een 24-70mm op een full frame body (Nikon Z5). Ervan uitgaand dat je aquarium goed verlicht is, is een lichtsterke lens geen must maar wel een extra toegevoegde waarde. Ik werkte met een f2.8.


Een accessoire dat ik echt kan aanraden is een circulaire polarisatiefilter om over je lens te plaatsen. Hiermee ga je reflecties in je scherm aardig kunnen elimineren. Al dat het uitschakelen van licht dat reflectie geeft en jezelf zo dicht mogelijk bij het glas plaatsen ook al aardig wat soelaas gaat bieden.


Stap 2: Je instellingen

Eerst en vooral zou ik aanraden om met een manueel te zetten focuspunt te werken. Een doorsnee aquarium is vaak danig gevuld met planten, decoratie en andere vissen waardoor de auto-focus niet altijd even accuraat gaat werken. Persoonlijk werk ik graag met een lage f-waarde (maximaal f2.8) omdat je dan pas écht focus op je onderwerp gaat leggen. De sluitertijd leg je best niet té laag omdat vissen ook snel kunnen bewegen. Hoe lager je sluitertijd, hoe meer beweging wordt vastgelegd en hoe minder scherpte je zal hebben. Wees ook zuinig met je ISO-waarde daar een hoge waarde best wel wat digitaal ruis in je beeld kan brengen.


Een flits gebruik je niet. Niet enkel omdat dit enorm veel reflectie gaat geven, maar bovenal je vissen onnodig gaat opjutten. Probeer ook in RAW te werken en niet bijvoorbeeld in JPEG wanneer dat in je mogelijkheden ligt en je beelden wenst na te bewerken.


Lees zeker deze blog even als je meer wil weten over het manueel werken met je camera.

Stap 3: Aan de slag!

Plaats je lens zo dicht mogelijk bij en zo recht mogelijk op het glas van je aquarium. Mocht je met een circulaire polarisatiefilter werken stel je deze ook bij tot het punt waarbij de reflectie op je glas zo minimaal mogelijk is. Ik hou mijn manueel focuspunt steeds ergens middenin mijn zoeker en speur zo de vissen op. Het vraagt soms geduld, maar je geduld zal beloond worden. Probeer ook steeds met een donkere achtergrond te werken of - als deze er niet is - in donkere omstandigheden waardoor je achtergrondlicht geminimaliseerd wordt en het licht in je aquarium zal helpen focus op je vissen te houden.


Laat je niet afschrikken door onscherpe, kleurverstoorde of onderbelichte beelden. Een aquarium is écht een uitdaging. Als je voldoende fotografeert, gaan er zeker pareltjes uitkomen die je dan in de nabewerking verder kunt afstemmen.

Stap 4: De nabewerking

In de nabewerking ga ik als laatste stap vaak wat contrast toevoegen, schaduw vergroten en de tintcurve aanpassen om het onderwerp zelf, de vissen dus, wat meer naar de voorgrond te brengen. Het kan ook nodig zijn om wat extra scherpte toe te voegen. Maar waar dé magie zelf zit, is het manueel aanpassen van je kleuren (kleurschakering, verzadiging en licht). Blauw (door water en licht) en groen (door planten) kan vaak overheersend aanwezig zijn, waardoor je foto's er minder uitzien of de focus op je onderwerp vervaagd.


Neem hier wat verzadiging weg, pas het licht aan en wijzig eventueel de kleurschakering naar een minder overheersende, meer coherente balans. Bij je onderwerp ga je dan eerder het omgekeerde doen: de kleuren opvoeren, de schakering net wat meer laten uitspringen (let wel op, zonder de oorspronkelijke kleur van je onderwerp té fel te manipuleren) en met wat meer licht laten uitspringen. Kijk wat het beste voor je werkt, ga niet overbewerken maar heb zeker ook geen schrik om te fel van het originele af te wijken.