video Blogging

 BLOG 

Hoe start je als zelfstandige in bijberoep; de te ondernemen stappen en voorwaarden

In België zegt men vaak dat zelfstandig zijn gelijk staat aan een hele administratie. Nogal vooringenomen, lijkt me, want ik ben eigenlijk net van het tegendeel overtuigd geraakt. Een BTW-nummer of ondernemingsnummer shop je tegenwoordig online en kan je in tien minuten aanvragen. Alleen is het soms lastig te weten hoe je correct moet starten. Laat mijn ervaring van toen, jullie gids zijn vandaag. Ik doe het nu reeds sinds 2017 als fotograaf en webdesigner in bijberoep. Wel moet je jezelf ervan bewust zijn dat het in andere sectoren misschien wel wat meer papierwerk kan zijn. Maar om je daarin te ondersteunen, zijn er de nodige instanties.

Start niet met je BTW-nummer, maar zoek eerst een boekhouder

Ik heb het destijds omgekeerd gedaan en de logica die achteraf kwam, leerde me dat een boekhouder best je eerste stap kan zijn wanneer je niet zelf voor je boekhouding gaat instaan. Waarom? Daar zijn twee redenen voor.


De eerste en meest voorname is dat de boekhouder eigenlijk - naast jou - de tweede draaiende motor van je zelfstandigheid wordt. In een goed gesprek kan hij samen met jou de verdere stappen en meest voordelige formules in jouw persoonlijke situatie uittekenen.


De tweede reden is ook dat jouw boekhouder je eerste belangrijke investing gaat zijn. Boekhouders zijn er in vele maten en gewichten, dus ook budgetten. Geef jezelf de tijd een boekhouder te vinden binnen je (start)budget en waarmee je ook een klik voelt. Blindelings vertrouwen is een must. Hij wordt je raadsman en business partner in crime.


Dan naar het sociaal secretariaat

Het sociaal secretariaat (denk aan Acerta, Securex, Partena, SD Worx,...) is jouw volgende afspraak. Als zelfstandige dien je bij hen aan te sluiten, bij wet verplicht. Zij maken alle administratieve stappen in orde om effectief van start te gaan. Je BTW-nummer wordt ook aangevraagd en geregistreerd.


Ze bekijken of je in aanmerking komt om zelfstandig in bijberoep (= minstens halftijds tewerkgesteld) te gaan, voor welke BTW-regimes (belastingvrij, BTW-light, reguliere aangifte,...) je in aanmerking komt en zullen, naast je boekhouder, een andere belangrijke factor in je zelfstandige activiteiten zijn. Meer informatie: https://www.vlaanderen.be/zelfstandige-in-bijberoep.


Je betaalt eenmalig voor de aanvraag van je BTW-nummer en aansluiting bij het sociaal secretariaat. Daarna volgt er - doorgaans driemaandelijks - een factuur om je bijdrage aan de sociale zekerheid te betalen. Deze is gebaseerd op je (geschatte) inkomen.


Anno 2020 kan je deze zaken ook perfect online regelen. Een onderneming shoppen dus. Dit is reeds het geval bij Acerta. Je hoeft dus niet langer fysiek langs te gaan, al dat dit wel ten stelligste aan te raden is. Zij gidsen je namelijk ook verder in eventuele andere formaliteiten, zoals het aanvragen van vergunningen of voorleggen van attesten en documenten indien nodig. Een diploma bedrijfsbeheer is niet langer nodig om zelfstandig te gaan.


Het sociaal secretariaat is in principe de enige verplichting. Je boekhouder, maar ook wat ik hieronder nog ga aanhalen zijn tips en eerder wenselijk.


Bank en verzekeringen

Het is aangeraden om je professionele bankzaken op een aparte bankrekening te regelen. Hiermee bewaar je optimaal overzicht en kan je de zaken strikt gescheiden houden. Pols ook naar interessante verzekeringen, zoals burgerlijke aansprakelijkheid beroepsleven of ongevallenverzekering. Eentje die je een vervangingsinkomen geeft bij bijvoorbeeld ziekte is ook geen slecht idee. Als zelfstandige heb je hier standaard namelijk geen aanspraak op.


Zijn er voor- en nadelen?

Jazeker, zoals bij alles in het leven. Maar laat dit je zeker niet afschrikken! Je moet gewoon weten dat je inkomen uit je bijberoep bij je loon uit je hoofdberoep geteld wordt en je hierdoor in een hogere belastingschijf terecht gaat komen, waardoor je belastingen zullen stijgen. Grofweg gezegd zal je 50% van je inkomen uit je bijberoep hiervoor best opzij moeten zetten.


Werk je met een belastingaangifte, dan is het grote voordeel dat je professionele kosten (dus bijvoorbeeld ook een deel van je huur, gas, water, elektriciteit, telefoonrekening,...) als kost kan ingebracht worden. Je krijgt de BTW hierop dus terug via je aangifte. Nu, wat je verkoopt en als BTW doorrekent, ga je dan wel weer moeten betalen.


In de opstartfase kan je veel investeringen hebben, waardoor je aanvankelijk met verlies gaat werken. De aftrekbare BTW op aankopen kan dus hoger zijn dan de verschuldigde BTW op verkopen, wat vaak resulteert in een aanzienlijke terugbetaling in je personenbelasting. Al dat een gezonde onderneming niet te lang in deze situatie mag verkeren. Het kan ook argwaan opwekken bij het belastingkantoor en je kan er dan maar beter voor zorgen dat alle kosten gerechtvaardigd zijn.


Verdien je teveel waardoor je naar jouw gevoel teveel belastingen betaalt? Overweeg dan om van zelfstandige in bijberoep in een ander stelsel in te stappen. Je boekhouder of het sociaal secretariaat helpen je hier graag verder in.


Maar het meest voorname - en voor mij doorslaggevende - voordeel? Je wordt 100% je eigen baas! Je beslist zélf en krijgt totaalcontrole terwijl je bijverdient met je passie. Wat wil je nog meer in het leven?