video Blogging

 BLOG 

Intermittent fasting, ook periodiek vasten genoemd; Geeft het resultaat en is het gezond?

Intermitterend vasten lijkt dé hype van 2020, maar het principe is er eigenlijk al van oudsher. De ene noemt het een dieet, terwijl het voor de ander gewoon een manier van leven is. Gewicht verliezen is voor de meesten onder ons de reden om eraan te beginnen, maar er zijn ook nog andere drijfveren. Ik pas het nu - op enkele uitzonderingsdagen - sinds zes weken toe en deel graag mijn ervaring met jullie.

Wat is periodiek vasten in?

Intermitterend vasten is eigenlijk iets heel natuurlijks en was voor onze verre voorouders eerder de norm. Je had periodes waarbij er voedsel in overvloed was, afgewisseld met schaarstes. Ook dat was een - weliswaar eerder noodgedwongen - manier van periodiek vasten. Doorheen de eeuwen raakte voedsel prominenter aanwezig in onze maatschappij en daar werden ook onze gewoontes stilaan op gebouwd. Vandaag eten we steevast ontbijt, middag- en avondeten. Ook sociale activiteiten draaien veelal rond eten. Je luistert eigenlijk niet meer naar je lichaam, maar volgt het ritme wat je als kind ingelepeld werd. Op momenten dat je zou moeten eten, voel je een leegte en gaat je lichaam dit linken met eten. Je hebt honger. Maar vaak is dat eerder een mentale honger, dan een fysieke. Of je kan ook gewoon dorst hebben, iets wat ons lichaam vaak verwart met honger. Periodiek vasten helpt je deze van elkaar te onderscheiden en schakelt naar mijn gevoel zelfs valse hongergevoelens daardoor uit.


Hoe pas je het toe in je dagdagelijkse leven?

Jij bepaalt zelf wanneer je eet, maar het dient gewoon in blokken te zijn. Ik eet bijvoorbeeld gedurende 8 uren per dag en vast er vervolgens 16 . In die 16 uren zit ook mijn slaap. Eten doe ik dus tussen 14u 's middags en 22u 's avonds. Je hebt mensen die hun blok vroeger doen starten én je hebt zelfs mensen die bijvoorbeeld een dag om de 5 dagen vasten. Dat laatste lijkt mij persoonlijk iets minder gezond. Alles draait om balans.


Wat kan ik eten en drinken?

Je eet in principe hetzelfde, zonder al teveel aanpassingen. Uiteraard moet je niet alle dagen fastfood gaan eten of je lichaam proactief volproppen om het vastmoment te vullen. Eet ook liever twee kleinere porties dan een grote. Sommige mensen drinken ook niet tijdens hun vastmoment, maar ik heb ervoor gekozen om net goed (water) te drinken en 's morgens m'n koffie te houden. Water drinken helpt al veel tegen een eerste hongergevoel, doordat dat gevoel eerder uit dorst, dan uit honger voortkomt.


Na enkele dagen gaat je lichaam zelf weten uit te maken wanneer het om een mentale of fysieke honger gaat. Bij mij verdween de helft van de hongertjes na ongeveer anderhalve week. Dat zijn dus de trekjes waar je vaak valt voor gemakkelijk, ongezond voedsel. Mijn jarenlange suikerverslaving lijkt goed onder controle te zijn. Je gaat dus eerder iets eten omdat je lichaam met reden naar vraagt, dan wanneer je zou eten op tijdstippen die de schoolboeken ons opgelegd hebben.


Het resultaat op mijn lichaam

Na enkele weken begon is gestaag maar zeker gewicht te verliezen. In mindere mate in mijn spiermassa, maar vooral - en na een drietal weken - in mijn visceraal vet en vetpercentage. Dat is vooral het resultaat dat je wil bereiken. Na anderhalve maand woog ik 6kg minder. Ik voel me ook een pak vitaler en zie minder af van een verzadigd gevoel na het eten. Ook je spijsvertering krijgt rust met periodiek vasten en dat voel je evenzeer. Mijn vitaliteit ligt dan misschien niet op het punt dat men belooft, maar sowieso wel al een stuk hoger dan het jaren het geval was.


Het is een manier van leven die ik wel kan aanhouden, maar op termijn moet je er wel alert voor zijn dat je wel degelijk genoeg eet (ja, nu en dan eens cheaten dus!). Eigenlijk leven velen onder ons reeds in een ritme van 8 uren eten en 16 uren niet zonder het te beseffen. Het ene verschil is dat je dit nu gewoon bewuster gaat toepassen. Nu en dan zegt men wel eens dat ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is en dat geloof ik graag. Alleen stel ik me de vraag of het nodig is je vol te proppen wanneer de klok erom vraagt, terwijl je lichaam er daarom niet perse om vraagt.


Ik ben uiteraard geen voedingsdeskundige of hulpverlener, maar hoop wel inspiratie en motivatie te kunnen geven door mijn insteek te delen. Begin er niet aan wanneer je onderliggende aandoeningen of risico's hebt. Dan contacteer je best iemand die de medische achtergrond heeft en je mee kan begeleiden en opvolgen.