video Blogging

 BLOG 

Op zoek naar natuur en verkoeling in de Belgische Ardennen? Ontdek de wandeling langs de Hoëgne!

Bijgewerkt: 17 aug 2020

Wandelen langs- en doorheen het water in een adembenemend bos? Je hoeft het niet verder te zoeken dan in ons eigen België, provincie Luik (Jalhay). De wandelroute die wij namen, was om en bij de 10 kilometer en goed begaanbaar voor families en personen die nog goed te been zijn. Het is geen al te intensieve wandeling en biedt tal van idyllische rust- en picknickplaatsen in het bos en op de oevers van het riviertje. Hier komen we zeker nog eens terug!

Over de wandeling

Starten doe je in de omgeving van "Chemin de Belle Heid 15, 4845 Jalhay". Dit is een taverne aan het startpunt en iets verderop kan je de wagen parkeren. Let wel, op drukkere dagen kan het goed zijn dat je hogerop moet parkeren. Maar laat vele wagens je niet afschrikken, de wandelroute is aangenaam rustig!


Je hebt verschillende routes waaruit je kunt kiezen. Wij zijn voor de route met de blauwe ruit gegaan. Dat is zo'n 10 kilometer, waarvan de helft stroomopwaarts. Er zijn enkele milde klimmingen en dalingen, maar de paden zijn goed toegankelijk en onderhouden (al dat sommige bruggen en wegeltjes, maar ook klimmingen wat extra aandacht verdienen). Voor waterfanaten kan je er ook voor opteren om gewoon in de rivier stroomopwaarts te wandelen. De nodige waterschoenen met antislip zijn dan wel aangewezen.


Zolang je de rivier volgt (en de route), kan je niet verloren lopen. De route brengt je verder stroomopwaarts naar een open ruimte met enkele picknickbankjes en het eerste eindpunt van de wandeling. Vanaf daar kan je drie routes terug kiezen. Wij kozen voor de route bovenop de heuvel, die je via een eerder geasfalteerde weg in openlucht en bos terug naar benden brengt. De weg terug duurt op deze manier een klein halfuurtje. In z'n totaal, met regelmatig ook eens in het water te vertoeven en te pauzeren (broodnodig bij 35 graden), spendeerden we in totaal zo'n 3,5 uur voor deze wandeling.


Onze mening?

Onbekend maakt zeker en vast onbemind! Deze omgeving staat zéér hoog bovenaan ons lijstje van favoriete getaways in eigen land te pronkenk Je kan de wandeling ook koppelen aan een korte uitstap naar Spa en een bezoek aan de watervallen van Coo. Ons zien ze er zeker terug.


Er is ook amper sluikstort terug te vinden en daar moeten we allemaal ons steentje aan blijven bijdragen. Vuilnisbakken zijn er niet, tenzij op de centrale punten. Een plastic zakje voor je picknickafval onderweg is dus zeker geen overbodige luxe.