video Blogging

 BLOG 

REVIEW: Adobe Lightroom Mobile app voor smartphone en tablet (Gratis en betalende versie)

Als fotograaf ben ik steeds op zoek naar goede en betrouwbare software om foto’s te bewerken. Flexibel gebruiksgemak is daarbij een grote must. Zelf gebruik ik de applicatie op iPhone XS en iPad Pro, met een synchronisatie tussen mijn mobiele apps en iMac. Sinds ik deze manier van werken ontdekt heb, gebeurt mijn fotobewerking voor 90% op de iPad. Tijd voor een eerlijke review!

De gratis versie vs. de betalende

Veel verschil in functionaliteit is er niet wanneer je de app niet als professioneel fotograaf gaat gebruiken. Weet ook dat wanneer je reeds een lidmaatschap bij Adobe hebt, de kans groot is dat je de betalende versie er bij hebt gekregen. Wat je er in de betalende app bij krijgt, wijzigt nu en dan. Een overzicht kan je in de app terugvinden via het instellingenmenu > Premiumfuncties.


Foto’s uploaden en synchroniseren

Dit is een eerste groot pluspunt wat mij betreft. Uploaden gaat vlot en stabiel. Ik upload steeds eerst alle bestanden op mijn iPad, waarna ik ze dan in Lightroom importeer. Ik upload steeds in RAW, deze functie werkt enkel in Premium, net zoals de optie om alles meteen in je 1TB cloud op te slaan en dus niet enkel lokaal. Het grote voordeel aan deze optie is dat al je aangesloten apps én zelf je desktopversie Lightroom CC mee synchroniesten indien dit geactiveerd werd. Je kan dus altij en overal in realtime aan je foto’s. Ook bewerkingen synchroniseren mee.


Foto’s bewerken

In de gratis versie heb je ongetwijfeld alle basics die je nodig hebt. De betalende versie gaat een stapje verder en biedt diepgaandere.opties aan, vrij volledig in lijn met de desktopversie. Dat is de reden waarom ik nabewerking vooral op mijn tablet doe. Het werkt veel flexibeler en de interface op de tablet is zelfs een pak gebruiksvriendelijker in mijn opinie. Een finale checkup zal ik echter wel nog steeds op een desktop uitvoeren. Je kan vlot presets maken en hanteren, volledig manueel gaan, maar ook tal van voorinstellingen van Adobe gebruiken. In de betalende versie kan je albums ook in realtime met klanten delen en input ontvangen. De klant dient dan wel een account aan te maken en kan zelfs JPEG’s downloaden.


Ook het principe van foto’s quoteren en vlaggen werkt heerlijk. Ik doe vaak mijn eerste selectie op deze manier. Voor sommige functies waarbij precisie nodig is, zoals de tooncurve, gesplitste tonen of gevoelige regelaars, kan een styluspen wel handig zijn. Elke wijziging op eender welk verbonden apparaat synchroniseert steeds overal mee.


Finale afwerking (taggen, watermerk, exporteren)

Hier ontbreekt wat mij betreft nog wat functionaliteit. Als je enkel gaat exporteren is er geen probleem. Dat kan zonder kwaliteitsverlies en eventueel in bulk. Maar indien je bijvoorbeeld tags of een watermerk wil toevoegen, kan je dat in de app niet. Dan ben je dus aangewezen op een desktop en zou je dus beter af zijn met een betalende versie. Dit, en de finale kwaliteitscontrole, valt dan onder de overige 10% van nabewerking dat ik niet in de mobiele versie uitvoer.

Dus...

Ik kan de app alleen maar warm aanbevelen. Het is een welgekomen alternatief voor wie zijn eerste stappen in nabewerking wil zetten zonder investeringen te doen, maar ook voor de professionele fotograaf die graag on-the-go wenst te werken. Het werkt zelfs offline en zal synchroniseren van zodra er internet is. Maar Lightroom CC helemaal vervangen is momenteel nog geen optie.