video Blogging

 BLOG 

REVIEW: Apple Watch SE versus Series 6. Wat bepaalt de prijs en welke is de beste?

Nog op zoek naar een fijn cadeau of wil je gewoon jezelf even verwennen? Terecht! Voor zij die aan de smartwatch van Apple denken, zijn er onder hun nieuwste modellen momenteel twee opties. Het verschil in prijs is aanzienlijk, maar hoe zit het met de vergelijking? Ik ben persoonlijk prompt voor de SE gegaan en ondervond al snel dat het verschil minimaal is en vooral afhankelijk is van wat jouw wensen zijn. Een vergelijking én review!

Allereerst; wat bepaalt het verschil in prijs?

Dat zijn eigenlijk aan de ene kant gewoon wat technische details in vooral snelheid. De 6 werkt iets sneller, maar dat aspect is echter verwaarloosbaar. Denk aan iets gaande van enkele milliseconden, tot hooguit een halve seconde. De SE werkt zeker niet traag. Gewoon wat je van een hedendaagse smartwatch zou verwachten. De 6 werkt gewoon nóg sneller. Het grote verschil zit 'm allicht in de extra feature van de 6, namelijk de optie om het zuurstof in je bloed te meten. Handig dus voor, bijvoorbeeld, fanatieke sporters. Of, anno 2020, jezelf in de gaten te houden mocht je een of ander virus oplopen :-)


That's it. Kan je dus een milliseconde langer wachten of moet je niet meteen weten wat het zuurstofgehalte in je bloed is? Ga dan gewoon voor de SE!


Mijn mening?

Na het hebben van een Fitbit enkele jaren terug, twijfelde ik aanvankelijk. Het constant doorkrijgen van meldingen rondom je pols begon me heftig te irriteren en deed me snel afstappen van Fitbit. Dat hield me dus aanvankelijk ook tegen wat de Apple Watch betreft. Maar, omdat ik nogal Apple-minded ben, ben ik er na enkele dagen research toch voor gezwicht.


Je bedient je Apple Watch zowel via je smartwatch, alsook via je iPhone (het hebben van een iPhone is uiteraard dus een must). Als je hem handig instelt, gaat de gemiddelde batterijduur van 18 uren snel naar gemakkelijk meer dan twee dagen. Ik heb vele zaken op de achtergrond uitgeschakeld, laat niet elke app meldingen geven op mijn smartwatch en heb ook een minder visueel/geanimeerde wijzerplaat gekozen. Al deze kleine handelingen hebben zeker invloed op de batterijduur.


De handigste features voor mij zijn:

 • Het doorkrijgen van Whatsapp, Messenger, e-mail en andere berichten (je bepaalt zelf wat wel en wat niet doorkomt.

 • De mogelijkheid om telefoongesprekken op je iPhone via je Apple Watch op te nemen en te voeren.

 • Het feit dat je je iPhone ook deels via je Apple Watch kunt bedienen (denk bijvoorbeeld aan je iPhone op 'Niet storen' zetten, een alarm instellen,...).

 • Het monitoren van hartslag, slaap, wandelafstand, uren gestaan, asymmetrie in je stappen,...

 • Maar ook het tracken van eventuele hartritmestoornissen. Apple Watch gaat je arts uiteraard nooit vervangen, maar kan je er wel op eventuele hartritmestoornissen wijzen waarvan je eigenlijk geen besef had.

 • Ook de valdetectie en bijkomende optie om hulpdiensten of ICE-nummers automatisch te verwittigen.

 • Heb je Apple TV? Dan werkt je Apple Watch ook als afstandbediening. De interactie met andere producten van Apple is, zoals te verwachten, heerlijk.

 • Daarnaast gebruik ik 'm ook vaak voor mijn Spotify.

 • Uiteraard kan je je Apple Watch ook gebruiken met Siri, je assistent rondom je pols om alle vragen aan te stellen.

 • Het antwoorden op Whatsapp, Messenger, e-mails,... kan je ook via vooraf ingestelde snelantwoorden waaruit je selecteert, of via 'speech to text', waarbij je je antwoord inspreekt en naar tekst laat omzetten.

 • Voor Fitness gebruik ik hem minder (om niet te zeggen,... Niet). Maar wie hem daarvoor wenst te gebruiken, heeft tal van interessante apps.

 • De Apple Watch is waterdicht tot een diepte van 50 meter en herkent zelfs wanneer je de handen wast. Na 20 seconden geeft je Apple Watch je complimenten, al dat dat soms ook spontaan tijdens het koken gebeurt, wanneer het sudderen van je vlees verward wordt met het lopen van de kraan.

Het gebruiksgemak is top en wat je van Apple verwacht. Het is niet de goedkoopste investering, ook niet wanneer je extra bandjes wenst te bestellen of je oplader (die bij aankoop inbegrepen is) moet vervangen. Maar wie Apple overweegt, weet dit uiteraard. Het hebben van een iPhone is een must en dat maakt je natuurlijk wel weer wat afhankelijker van één bepaald merk.


Kortom, het was niet goedkoop, maar zeker ook niet de duurste optie. Ik ben fan, hoewel ik aanvankelijk sceptisch was in het opnieuw aanschaffen van een smartwatch. En hoe meer producten je naast je Apple Watch van Apple hebt, hoe meer gebruiksgemak je eraan gaat ondervinden! Misschien wel hét cadeau voor jezelf of je geliefden om het miserabele 2020 toch een beetje te compenseren.