video Blogging

 BLOG 

REVIEW: De DJI Mini 2; Het luchtige zwaargewicht onder de drones die iedereen zou moeten hebben!

Sinds kort is de DJI Mini 2 drone een van de meest besproken nieuwe modellen in de wereld van drones. De voordelen zijn talrijker aanwezig dan de nadelen, al dat sommige van de meest impressionante eigenschappen helaas niet uitvoerbaar zijn door de nieuwe Europese wetgeving inzake drones. Maar, hij biedt je wel de meeste vrijheid onder die wet. En een verbluffende camera die krijg je er zomaar bij! Sceptisch begonnen, maar ik geef ‘m niet meer af. Tijd voor een eerlijke beoordeling.

DISCLAIMER: De DJI Mini 2 wordt NIET als speelgoeddrone beschouwd! Jezelf registreren als piloot met een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid is bij wet verplicht. Respecteer stééds de ‘No fly’-zones en de hoogtebeperking van 120 meter boven grondniveau. Vliegen moet volgens het ‘VLOS’-principe (Visual line of sight). Je moet je drone dus steeds met het blote oog kunnen waarnemen.

De DJI Mini 2 in een oogopslag

Met zijn >249 gram is dit echt een lichtgewicht, zonder dat je stevig moet inboeten ten opzichte van zwaardere modellen. De aanwezigheid van de 12MP camera, waarmee je in 4K kunt filmen, is de reden waarom ie niet als speelgoeddrone wordt aanzien en je jezelf dus in lijn moet stellen met de Europese wetgeving inzake drones.

1 accu geeft 31 minuten vliegtijd. In het ‘Fly more’-pakket (ten stelligste aangeraden!) ontvang je er 3, dus anderhalf uur vliegtijd. Je behaalt snelheden tot goed 57,6 kilometer per uur en hij heeft een ‘Return to home’-functie in geval van bijvoorbeeld een lage accu of het wegvallen van verbinding met je controller. Filmen kan tot 4K en fotograferen in RAW is perfect mogelijk. Vliegen kan tot windsnelheden van 37,8 kilometer per uur en temperaturen van 0 tot 40 graden.

hoewel de maximale vliegafstand op 10 kilometer ligt, is dit in Europa geen haalbare kaart, aangezien je je drone altijd in het zicht moet hebben. En met zo’n kleine drone merk je dat dat soms echt wel eens een beperking kan zijn. De drone werkt met een micro SD-kaart. Je hebt drie modi; cinematic, sport en normal.


Praktijktest

De DJI Mini 2 komt alle beloftes na. Maar het was vooral de camerakwaliteit die me met verstomming sloeg. Wanneer je wat overweg kunt met een camera en dus de know-how hebt, zal je versteld staan van de kwaliteit die de camera biedt. Grotere, duurdere drones benaderen vaak zelfs deze kwaliteit niet. Onder de Europese wetgeving is hij met zijn >249 gram de meest veelzijdige drone. In tegenstelling tot zwaardere broertjes, mag je met deze drone wel nog over gebouwen of mensen vliegen, behalve mensenmassa’s. In de sportmodus stijg je het snelst op, terwijl de cinematic net heel smooth gaat.

De ‘Return to home’-functie werkt feilloos. Bij lage accustand, het wegvallen van connectie met de controller of andere onregelmatigheden, zal hij steeds zeer exact terugkeren naar de laatst ingestelde locatie, doorgaans het opstijgpunt. De functie waarbij obstakels vermeden worden is wel een grote afwezige, dan stel je de ‘Return to home’-functie veiligheidshalve ook best hoog genoeg in. Hij heeft ook geen zogenaamde ‘Following me’-functie.

Bediening doe je dus met een controller en je smartphine erop gemonteerd via de DJI Fly app. De drone zal nooit opstijgen in zogenaamde ‘No fly’-zones, al dat de DJI-kaarten niet altijd accuraat zijn. In België dien je vooraf de kaarten van Skeyes te raadplegen via https://map.droneguide.be/. Je kan wel steeds uitzonderingen aanvragen bij de desbetreffende instanties en met deze toelatingen de zones in de app ontgrendelen.

Conclusie? Een zeer ideale drone, niet alleen voor beginners, maar ook gevorderden die niet afhankelijk willen zijn van de wettelijke beperkingen van het vliegen met zwaardere drones. Het is nagenoeg de enige drone waarvoor je (nog) geen examen A1-A3 moet afleggen, al dat ik dat wel ten stelligste kan aanraden. Doe sowieso eerst enkele grondige testvluchten in gecontroleerd gebied en ga er dan pas op uit. De drone is enorm gemakkelijk te bedienen eens je de besturing onder de knie hebt, maar houd er steeds rekening mee dat ons Belgische weertje vaak al eens wat roet in het eten durft gooien. Hij is niet regenbestendig en zal verminderd opereren bij rukwinden van meer dan 40 kilometer per uur.

Wordt zeker ook lid van onze Drone Community Belgium op Facebook en let’get in touch op Instagram (@dronedbymatt).