video Blogging

 BLOG 

REVIEW: De nieuwe Nikon Z5 als upgrade van mijn D750. Tijd voor een eerlijke beoordeling

Bijgewerkt: 4 nov 2020

De Z5 was al enkele maanden uit en mijn huidige D750 was aan vervanging toe. Hoog tijd dus om de voordelen aan de nadelen af te toetsen, maar bovenal om te beslissen. Als videograaf ga je beter voor een Z6 of Z7, maar als fotograaf zit je hier goed. Interface, kwaliteit en gebruiksgemak zijn vandaag de dingen die centraal zullen staan. Wees welgekomen!

Waarom ik aanvankelijk twijfelde

Het mag gezegd zijn, 2020 is geen evident jaar voor zware investeringen. Dat was een eerste issue, hoewel de Z5 binnen het Z-gamma de meest voordelige is. De optie om gebruik te maken van het ‘Nikon Lease’-programma smoorde die twijfel dan toch al in de kiem. Een volgende twijfel was het gebruik van geheugenkaarten. Bij de Z-toestellen werkt men met (véél) duurdere kaarten en is er bovendien geen tweede slot voor een tweede kaart als backup. Bij de Z5 is die er wél en wordt er nog wel met standaard SD-kaarten gewerkt. Gelukkig!


Mijn laatste twijfel was de betrouwbaarheid. Reguliere lenzen passen niet op de Z-toestellen. Hiervoor dien je een adapter te gebruiken. Mijn vraag was dus wat dit betekent voor de robuustheid van het toestel en de kwaliteit van de beelden. Want als je al tig reguliere lenzen hebt, wil je die niet zomaar overboord gooien. Maar goed, dit kon ik alleen maar al doende ondervinden en besloot ik me toch uiteindelijk een Z5 met adapter aan te schaffen. Zo’n €1450,00 en ik was vertrokken.

Mijn eerste indrukken

Eens thuis meteen aan de slag gegaan. Een eerste directe meevaller? De batterijen uit mijn D750 werken ook in de Z5. Geen directe investering dus op dat vlak. De meegeleverde batterij van de Z5 kan je, in tegenstelling tot die van mijn D750, ook via USB in je Z5 opladen.


Als je reeds vertrouwd bent met Nikon, gaat de interface niet teveel geheimen voor je hebben. Wat ik aanvankelijk wel miste, was het display bovenaan zoals op mijn D750 waar de richtgetallen op afgelezen konden worden. Maar dat gemis ebt snel weg wanneer je het ‘Full touch‘ display achteraan ontdekt, waarmee je de hele camera kan bedienen en zelfs fotografeert.

Maar mijn eerste ‘Wow!’ viel in de viewfinder. Deze is voortaan digitaal en geeft je een veel beter gebruiksgemak. Vooral in donkere situaties waarbij een klassieke viewfinder in minder lichtrijke omstandigheden soms knap lastig kan zijn. De Z5 is iets kleiner, sommigen ervaren dit als een ongemak, maar persoonlijk heb ik daar geen last van. En de adapter voor mijn reeds vertrouwde lenzen zit trouwens goed én stevig. Weet wel dat de Z5 geen ingebouwde flits heeft, uiteraard wel een hotshoe om een externe flitser op te bevestigen. Maar wanneer je nooit werkt met de ingebouwde flitser, is dat heus geen struikelblok.


Dan maar eens beginnen shooten

Met voortaan niet minder dan 273 focuspunten in plaats van 51 op mijn D750 hoef ik op dit vlak niets overtuigend meer toe te voegen. Daarenboven heeft de Z5 ook eye tracking. Werk je veel in burst? Dan is het wel interessant om te weten dat op vlak van burst de D750 (6,5/seconde) beter scoort dan de Z5 (4,5/seconde). De batterijduur is minder dan de D750.


Ik werk doorgaans in ’Aperture’-mode, met een diafragma van f2.8 en een vastgezette ISO-bovengrens en sluitertijd-ondergrens. Semi automatisch dus. Daar waar ik destijds al enorm verrast was toen ik van de D7200 overstapte naar de D750, ben ik nu zeer aangenaam verrast in tweevoud! Ik heb sterk het gevoel dat waar mijn D750 nu en dan nog tekortschoot, de Z5 goed weet in te springen. Dit gaat me ongetwijfeld weer wat tijd en werk in nabewerking uitsparen.

Klaar voor een irritante bug?

Ik fotografeer uitsluitend RAW, ook omdat het bij samenwerkingen gewoon contractueel opgelegd wordt. En daar wringt het schoentje enorm. Momenteel worden mijn RAW’s niet gelezen door Adobe en Apple. Dit is een gekend probleem. Bij Windows en voor Z5’s die met Nikkor-lenzen werken lijkt de bug reeds deels verholpen te zijn, maar wie werkt met lenzen van derden zal nog even geduld moeten uitoefenen tot er releases van bijvoorbeeld Lightroom of iOS beschikbaar gaan zijn die deze bug oplossen. Voorlopig moet ik mijn NEF’s dus converteren in leesbare RAW’s. Onnodig tijdverlies.


Conclusie en advies?

Sceptisch begonnen maar intussen helemaal overtuigd! Je merkt duidelijk dat Nikon met de Z-serie de ‘Next level’-weg ingeslagen heeft nadat ze even achterop hinkten. Mocht je ook de pistes van de Z6 of Z7 overwegen, houd dan als fotograaf vooral in het achterhoofd dat deze upgrade enkel een toegevoegde waarde zal zijn wanneer je ook op videografie wil inzetten, of wanneer een hoge burst echt een must voor je is. Laat ons enkel hopen dat het probleem met de leesbaarheid van de RAW’s snel van de baan kan zijn. Voor even valt het wel te overbruggen.