video Blogging

 BLOG 

REVIEW: Google Workspace (voorheen G Suite) versus Microsoft 365 (Office). Wie is de winnaar?

Bijgewerkt: 18 dec 2020

Vandaag hebben we het over de twee grootste spelers inzake cloud computing en producten aan voornamelijk bedrijven, scholen en studenten. Zakelijk heb ik jaren via G Suite gewerkt, maar recentelijk ben ik toch overgestapt naar Microsoft 365. Het is ook de piste die ik vanuit webdesign aan mijn klanten aanbeveel. Vandaag breng ik graag mijn opinie in een eerlijke review. Ik ga zeker niet stellen dat G Suite niet voldeed, maar Microsoft 365 had toch enkele troeven die me uiteindelijk over de streep trokken. Alles hangt vooral af van jouw noden en wensen.

Wat is het verschil tussen beide?

In grote lijnen eigenlijk weinig. Ze bieden beide (Google via Gmail en Microsoft via Outlook) een mailservice met cloud aan, met daarnaast ook producten die je bijstaan in tekstverwerking, rekenbladen, presentaties,... In die laatste opsomming is ook Open Office een alternatief, maar in mijn opinie zeker geen evenwaardige concurrent. In eerste instantie worden alle producten in een online omgeving aangeboden en kan het gratis. Tot daar de evenredigheid.


Laten we nu even heel kort het verleden induiken. Microsoft heeft al een ruim verleden in het ontwikkelen en aanbieden software om bedrijven en dergelijke bij te staan, terwijl dat bij Google initieel niet het geval was. Google is pas later op die kar gesprongen en heeft zelfs de stap van het aanbieden van software op een desktop overgeslagen. Zij werken louter online, terwijl Microsoft - weliswaar binnen een betalend pakket - de software op je device blijft aanbieden. Met Microsoft kan je dus nog steeds online werken, terwijl je via Google steeds een internetaansluiting nodig hebt.


Voor de generaties van nu zullen de kaarten binnenkort allicht anders liggen, maar ik - als een 90`s product - ben opgegroeid in een schoolloopbaan met Microsoft en diens software. En hoewel Google dezelfde producten probeert aan te bieden als Microsoft, merk ik toch dat niet alle functionaliteiten er zijn, en als die er wel zijn, vaak niet hetzelfde aanvoelen. Dat wil dus zeggen mezelf opnieuw scholen en daar heb ik even de zin, noch de tijd voor.


Waarom ik toch de switch van G Suite naar Microsoft 365 maakte?

In eerste instantie het hebben van vaste software op mijn device. Het heeft allicht te maken met mijn generatie, maar de interactie voelt toch een pak stabieler aan dan online omgevingen. En ze ís gewoon ook een pak stabieler wanneer je niet altijd over (betrouwbaar) internet beschikt. Het nadeel is dan wel dat je niet met meerderen tegelijk in een file kunt werken. Dat kan alleen in de online omgevingen. Trouwens, het is niet omdat je via de software werkt, dat je documenten niet in de cloud bereikbaar en bewerkbaar zijn. Je kan er zowel vanuit de cloud, alsook vanuit de software aan werken.


In tweede instantie merkte ik ook concreet op dat G Suite, ondanks de beste intenties, toch niet altijd een evenwaardig alternatief is voor Microsoft 365. Ik heb het dan wel over eerder ingewikkelde functionaliteiten zoals bijvoorbeeld complexere formules in Microsoft Excel, die niet - of via een pak meer omwegen - mogelijk waren in Google Spreadsheets. Of bijvoorbeeld een geïntegreerd rekenblad in een tekstverwerkingsbestand. Wanneer je eerder oppervlakkige taken gaat uitvoeren, zijn beide wél evenwaardig aan elkaar. Vergeet gewoon niet dat dergelijke programma's nooit de hoofdzaak van Google zijn geweest en hun expertise niet uitsluitend hierin zit, terwijl dat bij Microsoft grotendeels wel het geval is.


Kortom, wat de beste speler voor jou is, hangt af van jouw noden, wensen en achtergrond. Ik zou zeggen, neem op beide een gratis account en test de online omgevingen grondig uit. Maar als je echt complexere materie te verwerken hebt, kan je best toch voor Microsoft gaan. De ondersteuning en knowhow daar zijn gewoon niet te vergelijken dan wat Google op dat vlak in de balans te leggen heeft.