video Blogging

 BLOG 

REVIEW: Sigma vs. Nikkor. Hoe zit het met de kwaliteit en prijs wanneer je de vergelijking maakt?

Als fotograaf blijf ik prompt voor Nikon gaan, zeker na de lancering van de Z5. Maar wat met de objectieven? Zijn lenzen van zogenaamde B-merken even goed als het A-merk? Alternatieven zijn bijvoorbeeld Tamron of Sigma, maar wekken vaak ook - ietwat bevooroordeeld misschien - argwaan op. Vooral omdat ze vaak beduidend goedkoper leggen we al snel de link met kwaliteitsverlies. Vandaag deel ik alvast graag mijn ervaring als gedeeltelijk Sigma-gebruiker.

Eentje met de Nikon D750 en Sigma 24mm f1.4 Art

Waarom zijn huislenzen altijd duurder?

Bij vergelijkingen probeer ik steeds in het achterhoofd te houden dat je betaalt voor merken. Maar in een wereld waar.- toch op vlak van objectieven - vele zogenaamde B-merken gezien hun reputatie intussen volwaarde A-merken geworden zijn, is die mening misschien niet echt actueel meer. Waar ik wel nog steeds van overtuigd ben, is de robuustheid en duurzaamheid. Dat voel je gewoon wanneer je de lens in de hand neemt. Maar hoeft dit een argument te zijn wanneer je geen acrobatische toeren met je objectief gaat uithalen? Als iemand die zeer veel zorg voor z'n gerief draagt, ligt dit argument maar met een half gewicht in de balans voor mij.


Wel moet ik eerlijkheidshalve toegeven dat ik bij 2 van mijn 7 Sigma-objectieven al gesukkeld heb met productiefouten. De ene lens deed het na twee dagen plots helemaal niet meer, de andere had dan weer kuren in de motor bij het scherpstellen. De dienst-na-verkoop verliep moeizaam, geduld was een grote deugd. En eerlijk? Die contacteer je liefst gewoon niet. Eén van mijn twee lenzen blijft nog steeds dezelfde kuren vertonen trouwens...


Hoe zit het met de beeldkwaliteit?

Bij Sigma heb ik zeker niet de indruk dat, in tegenstelling tot de behuizing van de lens, hier bespaard wordt. In tegendeel zelfs. Wanneer je voor het Art-gamma gaat bij Sigma, heb je écht wel kwaliteit. Naar mijn mening evenwaardig aan Nikkor én misschien zelfs wel nog dat tikkeltje beter op vlak van aberratie en scherpte. Het verschil in prijs kan groot en te overwegen zijn, ook al weet je dat ze minder robuust zijn. Als je wil besparen, weet je dat je ergens moet inboeten. En tot dusver geef ik Sigma het voordeel van de twijfel bij mijn niet werkende objectieven. Weliswaar de laatste keer. Dit vooral ook na de mening van collega-fotograven die dergelijke problemen nog nooit ervaren hebben.


Wat je beter niet doet?

Ik schrijf dan wel over A en B-merken, maar in mijn ondertoon heb je misschien al begrepen dat ik Sigma niet graag als een B-merk omschrijf. Het klinkt nogal oneerbiedig. Die term is misschien eerder weggelegd voor objectieven op websites zoals Ali Express of Wish. Daar bestaat geen twijfel over, probeer het gewoon niet. De lens is zijn naam 'lens' zelfs niet eens waard en kan écht de doodsteek voor je camera betekenen.


Dus voor een normaal gebruik kan ik Sigma écht wel aanbevelen. Maar ga je in situaties waar je echt opgewassen moet zijn tegen stof, vocht of andere extremere omstandigheden? Dan is Nikkor allicht de betere oplossing. Weet gewoon dat je qua beeldkwaliteit zeker niet hoeft te twijfelen. Beide merken liggen zeer dicht bij elkaar bovenaan de top. Prijsmatig zal Sigma wel steeds de winnaar zijn en allicht ook blijven.