Parkies XL Knokke Heist - Cookies & Cream -5254.jpg

To prime or not to prime? Is een primelens nu effectief beter dan een zoomlens voor fotografie?

Het is een vaak gestelde vraag voor menig fotograaf, met zéér uiteenlopende reacties. Lange tijd heb ik tussen pro en contra geleefd. Vandaag spreek ik vooral uit mijn rol als eventfotograaf. Daar heb ik intussen een duidelijke voorkeur uitgebouwd, waar mijn gehele werking op gebaseerd wordt. De veelzijdigheid van een zoom, of de dieptegang van een prime? That's the question!

Waar ik getriggerd werd om toch het andere kamp op te zoeken?

Zoals vele fotografen, startte ook ik met een (breed) arsenaal aan zoomlenzen. Een 24-55, aangevuld met een 70-200. Daar kwamen al snel nog een aantal lenzen bij, waarbij mijn bereik ergens tussen de 8 en 350mm lag. Het grote voordeel lag dus in de veelzijdigheid van deze lenzen, waarbij je als fotograaf praktisch elke hoek, vanuit elke tegenoverliggende hoek kon vastleggen zonder al teveel te moeten bewegen. Maar, dat begon stilaan nogal lame aan te voelen voor mij. Ook zocht ik nog net dat tikkeltje méér kwaliteit op vlak van beeld en zeker ook bokeh, aangezien mijn werk steunt op een laag F-nummer om objecten te isoleren.


Zo ben ik dan langere tijd events beginnen coveren met beide, maar nooit gecombineerd. Ik wou mijn kunnen opkrikken tot een niveau waar ik wel creatief moest omgaan met het ontbreken van een van beide. Vooral een prime heeft mij zo enerzijds veel bijgeleerd op vlak van compositie, maar soms ook shots doen missen. Maar op vlak van kwaliteit - en dan vooral de mogelijkheden binnen nabewerking - miste ik dan vaak weer iets wanneer ik met een zoomlens aan de slag was.


Na de recente aanschaf van mijn Nikon Z-camera, waarop de lenzen van voorgaande Nikon-lijnen standaard niet passen, tenzij met een mount, ben ik toch vooral op prime gaan inzetten. Een prime is betaalbaarder dan een zoom, al dat je ook wel wat moet opgeven. Maar het is net het actiever denken en werken aan je compositie en de winst in kwaliteit (ook inzake nabewerking) die me over de streep getrokken heeft.


Mijn setting nu?

Voor events ga ik uitsluitend prime met twee full-frame camera's rond de schouder. De ene heeft een 24mm prime, de andere een 85mm. De ideale combinatie om toch breed te coveren en vlot te kunnen schakelen tussen overzichtsbeelden en detailshots. Wel zal ik steeds, vooral dan bij events waar het naar mijn gevoel een meerwaarde kan zijn, een 14-24 en 70-200 zoomlens als back-up in mijn rugzak meenemen. Maar onthoud ook steeds dat deze overweging deels vanuit je persoonlijke stijl als fotograaf vertrekt. Volg gewoon je gut, wat voor jou goed aanvoelt en het beste werkt.

0 keer bekeken