video Blogging

 BLOG 

Zijn er nog gezonde alternatieven wanneer we over eten bestellen spreken? Een handig overzicht!

Takeaway, UberEats, Deliveroo,... Ook in Antwerpen zien we ze op elke hoek van de straat. Vooral sinds Corona zijn de opties beginnen boomen, iets wat ook over onze kilo’s gezegd kan worden. Een gezonde, al dan niet veganistische of vegetarische maaltijd vinden op eten-bestelsites is niet altijd evident, zeker wanneer alle andere opties je het water in de mond doen komen. Maar wie bewust zoekt, die vindt!

Zin in een poké bowl? Dan kan Pokéritto een optie zijn!

Eerste vraag, wat is gezond?

Dit is iets wat ik uiteraard niet voor jou kan bepalen, maar ik deel wel graag mijn criteria. Als lactose-intolerant iemand met een te hoog aan ijzer dien ik niet enkel lactose zelf te mijden, maar ook ijzerrijk eten. Dat is - kort door de bocht - rood vlees, eten uit blik en dus gemakkelijkheidshalve verwerkt eten in het algemeen. Daarnaast probeer ik ook mijn inname van directe suikers te minimaliseren. Ik bestel dus voornamelijk puur, onverwerkt en laag in suikers. Ergens op een gezonde grens met veganisme en vegetarisme, nu en dan toch eens met kip of vis. En uiteraard héél soms eens die vette cheat.

Volwaardige alternatieven hebben even op zich laten wachten, maar intussen zijn ze er!


Go vegan

Ok, all jokes aside, vegan is gewoon lekker en mijn alternatief om lactose en ijzer te mijden, maar toch eens lekker te kunnen eten. De Spicy Vegan van Domino’s Pizza staat bij mij hoog op nummer 1 wat pizza betreft, hoewel ik hun reguliere pizza’s doorgaans van de mindere vind. Geef het zeker eens een kans! Een puurdere pizza ga je niet snel elders vinden.


Indische, Midden-Oosterse en Turkse keuken

Ook deze keukens bieden heel wat variatie en hebben voor ieder wat wils. Ze zijn vaak sterk gebaseerd op vegetarisch en veganistisch eten. Vooral Midden-Oosters kan soms wel ietwat overdadig zijn aan olie en frituren, maar je hebt zeker ook puur eten. Gewoon een gezonde balans houden dus.


Poké bowls

Deze hype kwam in 2019 overwaaien uit Hawaï. Mijn eerste indruk was: een giga-sushi in een saladevorm. Tegenwoordig kies je zelf je proteïnebasis (kip, tofu, zalm,...), het bedje (quinoa, bruine/witte rijst, sla,...), je groenten (avocado, rode ui, Japanse radijs, zeewiersla,...), de topping (lente-ui, crispy ui, sesam, jalapeños,...) en je dressing. Er zijn ontelbare variaties mogelijk en jij hebt de totale controle. Dit is een optie waar ik vaak voor ga.


Slaatjes

Vele plaatsen bieden ook slaatjes aan, maar het is toch vaak even uitkijken vooraleer je er prat voor gaat. De term “Salade” of “Gezond” wordt soms nogal snel gegeven en in uitzonderlijke gevallen was ik beter af geweest bij Burger King. Zo heb ik geleerd dat een ”Salade kip” bij een Vietnamese takeaway eigenlijk niet meer was dan noedels met zoetzure saus, gefrituurde chicken nuggets en wat gestoofde groenten. Wees dus vooral bij internationale keukens wat alert.

En wat als er niet veel alternatieven zijn / de oervlaamsche keuken

Begrijp me niet verkeerd, ik hou van m’n land, maar onze keuken is in mijn geval helaas niet voor alle dagen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor tal van Westerse keukens. Vaak gedrenkt in olie of boter, overgoten met lactose en met rood vlees als basis. En dat maakt ze helaas net ook zo lekker en verleidelijk.


Daar maak ik tegenwoordig gewoon gebalanceerde keuzes; een steak friet maar dan natuur, een wrap kip met rauwkost in plaats van een soms kaas of mosselen-friet in plaats van spareribs met jacked potatoes. Gelukkig zit ook hier wel een positieve tendens in, waar alternatieven stilaan een standaard worden. En biedt het restaurant ze niet? Dan kan je er gewoon naar vragen.


Benieuwd op welke criteria jullie keuzes gemaakt worden!